Baş dönmesi mide bulantısı, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. En sık rastlanan nedenler arasında iç kulak iltihaplanması, besin zehirlenmesi, beslenmenin yetersiz olması, panik atak gibi etkenler bulunur. Baş dönmesine mide bulantısı eşlik ettiğinde herkesin aklına sindirimle, mide ile ilgili sorunlar gelir. Ancak görüldüğü gibi başka etkenlerde buna sebep olabilir. Bu hastalarda baş dönmesi mide bulantısı etkisinin ne kadar sıklıkla olduğu, kişinin günlük aktivitelerini engelleyip engellemediği gibi etkenlerde oldukça önemlidir. Gelip geçici olan bir defa görülen etkiler fazla önemsenmez. Bunun sebebinin genellikle tüketilen bir besinden kaynaklandığı kabul edilir. Bu nedenle böyle sorunları yaşayanların doktora giderek, doğru teşhis konulmasını sağlaması gerekir.
Baş dönmesi mide bulantısı sebepleri
Baş dönmesi genellikle kişide uyandırdığı duygular yüzünden mide bulantısına, kusmaya neden olması normal bir durumdur. Özellikle sabahları kahvaltı yapmadan uzun süre aç kalmak, aşırı kahve içilmesi gibi etkenler baş dönmesi mide bulantısına neden olabilir. Bunların dışında orta kulaktaki basınçla birlikte şekil alıp, dengenin sağlanmasını sağlayan alandaki enfeksiyonlar, sıvı birikimi, basıncın artması gibi unsurlarda baş dönmesi mide bulantısı belirtisine yol açması mümkündür.
İç kulağın tahrişi ve şişmesiyle beraber oluşan kulaktaki iltihaplanma, baş dönmesi mide bulantısına yol açabilir. Özellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar bu iltihaplanmaya neden olabilir. Bu sorunda labirent denilen bölge normal çalışmadığından, bu belirtilerin yaşanmasına sebep olur. İltihaplanma hafif olursa, tedavi gerektirmeden iyileşir. Ağır vakalarda bu etkilerin azaltılması için ilaç tedavisi yapılmalıdır.
Vücudun dengesinden sorumlu olan iç kulaktaki yarım daire kanallarının olduğu alan, herhangi bir sebepten etkilenirse beyne dengeyle ilgili olan sinyallerin gitmesi aksar. Bu durumda denge sağlanamadığı gibi, baş dönmesi mide bulantısı ortaya çıkar. Vertigo denilen bu sorun ilaç tedavisi, fizyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir.
Migren rahatsızlığı da bu etkilerin ortaya çıkmasına yol açan nörolojik sorunlardan biridir. Kişinin bu yüzden uyku düzeni bozulur, ışığa hassasiyet olur, stresi artar, baş ağrısıyla birlikte baş dönmesi görülür, besinlerin bir kısmı mide bulantısına neden olur.
Baş dönmesi mide bulantısı belirtileri sadece fiziksel etkenlerden değil, kişideki duygu durum değişimlerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Panik atak bu etkilerden biridir. Bu hasta grubunda stresin azaltılması, onların rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Nadiren meniere hastalığı, beyin kanamasından önce, beyindeki tümörden, felç öncesi gibi etkenlerde baş dönmesi mide bulantısı etkisi gösterebilir. Bu yüzden bu belirtilerin daha basit sebepleri olabileceği gibi, daha ciddi sorunların da bunlara sebep olduğu bilinmelidir. Özellikle uzun süreli etkilerde, en kısa sürede doktora gidilerek, buna sebep olan etken teşhis edilmeli, buna göre tedavi uygulanmalıdır.